AGE-GROUP IRONMAN

TRIATHLET

petek, 17. september 2010

POROČILA

Po dolgem premoru napišem poročilo dveh IRONMANov, nekaterih tekem in pa še nekaj svežih novic...

1) IRONMAN CELOVEC:
Sama tekma se ni izšla po željah, čeprav je bila pripravljenost dobra in opravljeni treningi pod streho. Po končani prireditvi in kasnejšemu obisku zdravnika smo ugotovili, da sem verjetno med plavalnim delom popil neko bakterijo, ki mi je potem preprečila nadaljne uživanje hrane...

Tekma:
Po jutranjem kontroliranju kolesa in nameščanju hrane in pijače, sem se povsem miren podal na ogrevanje, ki sem ga uspešno izvedel in kasneje zavzel zelo dobro pozicijo na štartu. Počutje pred štartom je bilo super in niti v sanjah nisem pomislil na to kaj me čaka. Po štartu začnem malo hitreje, da se izognem morebitni gneči, po cca. 100m sem že ven iz gužve, malo še potegnem in potem v svojem ritmu naprej. Po cca. 1000m pa že opazim, da plavanje ni takšno kot bi moralo biti, tudi ne uspem držati tempo osebe, s katero sem slab mesec nazaj plaval v St. Poeltnu. Tu še nisem zganjal kakšne panike, ampak sem plaval v ritmu, ki sem ga držal naprej. V zadnjih 800m prehitim Matjaža, ki je štartal med PROji. Ti so imeli vsaj 150m, če ne celo 200m prednosti pred nami...
Po hitri menjavi sem pri skoku na kolo opazil še Sandija, drugega PROja med Slovenci. Z njim sva potem kar nekaj časa kolesarila skupaj, po slabih 40km pa naju je ujel še Matjaž. Slovenski trio je kar nekaj časa kolesaril skupaj, bilo je prav lepo in čas je hitro minil.
Vendar je bilo vsega tega kar kmalu konec. Po dobrih 80km moje telo ni dovolilo, da bi karkoli pojedel. Karkoli sem dal v usta sem v trebuhu dobil zelo močne krče in zato sem bil prisiljen samo piti, pa še to ne tako veliko kot bi hotel. Proti koncu sem že čutil kako sem povsem brez energije in kako me pobira. Kaj me čaka na teku sploh nisem hotel pomisliti.
Sledila je menjava na tek in prve 4km sem odtekel kot sem prvotno hotel, potem pa je bilo vsega konec, povsem prazen, brez energije sem se podal na dolg "sprehod". Na okrepčevalnicah sem lahko pil samo coca-colo in jedel le lubenico in pomaranče, pri ostali hrani sem dobival trebušne krče. Seveda ti te stvari ne dajo prepotrebne energije in zato se je po glavi porajala misel o odstopu, ki je dozorela na 14km ko sem že sedel na škarpi in razmišljal kaj je šlo narobe.
Po pregovarjanju Petra in Mirana, da naj zborbam do konca pa tudi če hodim, ter svojemu prepričevanju, sem se odločil da pridem do cilja. In tako sem potem dobrih 20km malo tekel in veliko hodil, le zadnje 4km sem zopet lahko malo hitreje tekel.
Ob prečkanju ciljne črte je bilo veselje še toliko večje, saj sem dobil borbo s samim seboj....

SKUPNI ČAS: 10ur10min20s
2) TRIATLON GOESSELDORFSEE
Po 14 dnevnem počitku sem se udeležil skoraj "domače" tekme v Avstriji. Na tej tekmi sem bil že 5x in bom še šel, saj je zelo lepa in dobro organizirana.
Po dobrem plavalnem delu, kjer sem splaval 4 do 5, sem se podal na kolo v upanju, da so noge že dovolj spočite od IM v Celovcu. Noge so šle in na kolesu sem kolesaril zelo dobro, tako da sem bil med kolesarsko traso v mislih že na teku. Zadnjih 15km kolesa sem bil vodilni naše grupe in izkazalo se je, da smo si nabrali še malo več prednosti pred zasledovalci. V menjavo pripeljem na 2.mestu, ampak me takoj po izhodu na tek prehitijo 3 tekmovalci, ki so kolesarili z menoj. Večino teka sem potem tekel na 5.mestu in ga nato tudi uspešno dosegel. To je že 4.leto zapored, da sem to tekmo končal na 5.mestu absolutno.

3) IRONMAN REGENSBURG:
Ker sem pred novim letom plačal tudi štartnino za IM v Nemčiji, sem se po tekmi v Goesseldorfu odločil, da grem tudi v Nemčijo...
Tu pa je bila zgodba čisto druga kot v Avstriji.

Tekma:
Plavalni del je minil kot bi mignil, še nikoli nisem tako užival na plavanju kot na tej tekmi. Rezultat pa je bil zelo dober, saj sem iz vode prišel na 10.mestu absolutno, s časom 50.31.
Po hitri menjavi je tudi kolo letelo kot je moralo, a smo malo pred zaključkom prvega kroga trije v grupi dobili kazen draftinga. Da razložim, bila je neupravičena, saj se je motorist dobrih 20km vozil z nami in ni bilo nobenega opozorila, potem pa malo pred penatly box-om dobimo kazen trije (Belgijec, Francoz in jaz), naprej pa so šli sami Nemci (kakšna ironija). Nisem se preveč sekiral, sem se pa lahko dobro najedel, nekaj popil in pretegnil. Po odsluženi kazni gremo naprej do menjave in potem na tek. Na teku nisem hotel pretiravati, vsaj na začetku ne. Kljub temu je bil tempo okoli 4.30/km kar je bilo OK, potem pa sem v 7km teka začutil žulje na podplatih obeh stopal. (zakaj sem dobil žulje: ker sem naredil osnovno napako, dan pred tekmo sem si kupil nove superge in jih potem imel na tekmi (če so ble pa lepe;)))
Nekako s hojo in počasnim tekom zaključim 10km in se ustavim v medicinski oskrbi, kjer smo potem žulje prepiknili in malo polepili, da sem lahko vsaj nadaljeval. Ampak to nadaljevanje je bilo daleč od željenega, nikakor nisem mogel prav stopiti oz. se odrinti, ker sem takoj začutil žulj in bolečino. V tretjem krogu sem naredil še en postanek pri medicinski oskrbi, čas je seveda kar tekel in vedel sem da z dobrim rezultatom ne bo nič. Ko pa sem šel v zadnji 4. krog, sem stisnil zobe in tekel kolikor sem lahko. Kljub bolečinam sem uspel zadnjih 10km preteči v slabih 45min.

ČAS V ČILJU: 9ur38min40s (na koncu pa mi je samo 7min zmanjkalo za slot na IM na Hawajih)

4) LOVEMAN BLED
Kljub dolgi sezoni sem se odločil, da se udeležim še prve polovičke na Bledu, ki jo je organiziral Miro Kregar in na ta način izkažemo spoštovanje do organizatorja.
Za tekmo se nisem kaj posebej pripravljal ampak sem jo hotel samo končati, tako ali drugače.
Kljub ne preveč toplemu jutru, sem se z optimizmom podal na plavalni del, ki mi kot ponavadi ni delal prevelikih težav. Z lahkoto sem plaval z Davidom, Dejanom in Mitjo. Ko sem že mislil, da bom lahko z njimi tudi kolesaril, pa se je problem pojavil v menjavi, kjer sem imel zaradi vremena pripravljeno windstoper jaknico (sem človek ki ga kaj hitro nazebe in zazebe), ki sem jo hotel obleči. Pri oblačenju in zapiranju pa se mi je zataknila zadrga in je nisem mogel zapeti, kljub večkratnim poizkusom. Zato sem jo nato slekel in nadaljeval samo v mokrem dresu, kar se ja na koncu izkazalo za hudo napako. Že po dobrih 10km nisem čutil več prstov na nogah in rokah, zelo težko sem tudi zaviral in prestavljal. Jesti in piti pa itak nisem mogel, še gela nisem mogel stisniti v usta. Zato sem se rajši odločil za odstop.
Prvo zdravje in varnost, šele nato vse ostalo. (bodo še priložnosti)

5)NOVICE:
- Sedaj sledi nekaj počitka in s 1.10.2010 ponovno treningi za novo sezono (2011)
- Prišlo je tudi do spremembe mojega voznega parka, tako da bom drugo leto sedel na kolesih SPECIALIZED
Drugo leto bom vozil:
SPECIALIZED TRANSITION PRO

SPECIALIZED TARMAC

Do spremembe je prišlo tudi pri plavalni obleki, vrnil se bom na plavalno obleko BLUESEVENTY, katero sem že uporabljal in s katero sem odplaval dosedanji rekord v IM (48min 48s).


Tako, to je nekaj novičk in nekaj materiala za branje,
Plan moje tekmovalne sezone za 2011 pa sledi v kratkem.

Športni pozdrav