AGE-GROUP IRONMAN

TRIATHLET

torek, 23. december 2008

VOŠČILO

V dneh, ki so pred nami, vam želim vesele BOŽIČNE PRAZNIKE. V letu 2009 pa veliko SREČE, ZDRAVJA, LJUBEZNI in ŠPORTNIH USPEHOV...

četrtek, 18. december 2008

Rezultati Laktatnega testa in trening za boljse pedaliranje

Na teh valjčkim bom čez zimski del poizkusil popraviti tehniko pedaliranja, ter poizkušal doseči čim bolj pravilen obrat. To pomeni, da bom mogel na valjčik po zaključku tega dela biti ves čas v sredini, kar pa bo vse prej kot lahko:)

Rezultati laktatnega testa:

Visina:189cm

Teža:77,5kg

% maščobe v telesu: 4,8%

Max. pulz:191 in 100%VO2max.

LA v mirovanju:1,8

LA max.:9,3

VO2max.:56,1

Laktatni prag presežem pri 82% max. VO2max. oz pri pulzu 157

Anaerobni prag pa pri pulzu 177 in 94,6% VO2max.

Z doseženimi vrednostmi sem zelo zadovoljen. Sedaj se bom posvetil pripravam za naslednjo sezono in pred pričetkom tekmovalnega dela opravil test še enkrat, da vidim če se bo kaj oz. kaj se bo spremenilo!

Prva tekma bo Maraton Treviso: 28.3.09

LP

sreda, 10. december 2008

LAKTATNI TEST

Danes sem na Fakulteti za šport opravil laktatni test, ter tako preveril svoje meje in do kam sežejo.
Kljub ne optimalnemu počutju, čutim še rahlo utrujenost od maratona, sem z doseženimi vrednostmi zelo zadovoljen. Presenečen pa sem bil takrat, ko je dr. Milič povedal, da je malo triatloncev, ki so se testirali dosegli takšno končno hitrost.
Pred testom se izmeri tudi prisilen vdih in izdih, ki pokaže pljučno kapaciteto, zmeril višino-188cm, težo-77,5kg ter delež maščobe v telesu-4,5%. Ostale rezultate bom objavil takoj ko jih dobim.
Postopek testa se prične s hitro hojo, 7km/h. Tempo se povečuje na vsake 3 minute za 1.5 km/h. Test se izvaja do onemoglosti oz. do takrat, ko tempa nisi sposoben več držati, v tem času dosežes tudi max. pulz, ki ga zabeleži instrument. Poleg tega se iz ušesa na vsake 3 minute pobere kapljica krvi, ki nam pokaže stopnjo laktata-mlečne kisline v krvi. Ves čas se meri tudi srčni utrip, ki se posledično ob vsaki hitrosti viša, dokler ne doseže max. vrednosti.
Ko ne uspeš več držati tempa tekoče preproge oz. ko ti telo ne pusti več naprej je testa konec.
Moj test se je ustavil pri 19km/h. Ta del sem še opravil, potem pa je bila hitrost 20,5km/h malo prevelik zalogaj.
Ampak tudi tempo c.a.a. 3.10/km ni počasi. V tem delu je bil tudi zabeležen max. pulz, ki je bil 191 udarcev na minuto.
Verjamem pa, da bi ob normalnem počutju dosegel višji pulz in mogoče realiziral tudi hitrost 20,5km/h. (pa mogoče drugič).
V kratkem še ostale vrednosti!

Moj snemalec se je malo poigral s snemalno napravo, zato bo potrebno malo glavo obračat;)

sreda, 3. december 2008

FIRENCE MARATON

V Firence smo prispeli v soboto, kjer nas je pričakalo muhasto vreme, kakršno je bilo napovedano tudi za nedeljo, kar nas ni najbolj razveselilo.

Po prihodu smo se napotili dvignit štartne številke ter potem v apartma na pašto;)

Po kratkem počitku je sledil tudi ogled Firenc. Firence same so zelo lepe, zelo veliko je butikov in zlatarn, a o cenah ne bi, ker so bile za nas vrtoglave!

Po kratkem sprehodu pa Firencah smo se napotili v apartma, kjer je sledil se zadnji paštin obrok pred tekmo in potem priprava opreme za tekmo. Ko smo vse opravili smo se odpravili k počitku v upanju da se zjutraj zbudimo v suho jutro.

Zbudili smo se v oblačno nedeljo, ki sprva ni napovedovala dežja, a se je kasneje malo spremenilo. Po zajtrku smo vzeli vso opremo in se podali na štart, ki je bil predviden za ob 9.20.

Ogrevanje je potekalo po suhem vremenu, a so se nad nami ze zgrinjali temni oblaki, ki niso napovedovali nič kaj obetavnega! In res takoj ko smo se vsedli na avtobus, ki nas je peljal na štart je tačelo deževati in pihati. Tako, da smo na štart čakali v dežju in premraženi.
Tako, da nas je dež potem spremljal prve 4km, potem pa ponehal, vmes je posilao celo sonce in tudi dež nas je ponovno obiskal;)
Po samem štartu sem se poizkušal držati zastavljenega cilja 3.55-3.50/km. To mi je kar nekaj časa lepo uspevalo, vendar pulz ob tem ni bil dovolj nizek, kar me je zelo presenečalo. A vseeno nisem popustil v tempu in sem nadaljeval zastavljeni tempo. Vse do 33km je šlo normalno, potem pa so se začele krize in boj za preživetje do cilja. V cilju se čas ustavi pri 2.52.04, kar na prestano in razmere, ki so bile na tekmi sploh ni slabo. Tako, da ne morem bit ravno najbolj razočaran nad tem in pretirano zadovoljen tudi ne.








Kot kaže je vsak maraton zgodba zase in tudi ta je bil.

Sedaj malo počitka in potem novim zmagam nasproti!

ponedeljek, 1. december 2008

KONČAN ŠE EN MARATON

No pa smo zaključili še en maratonski nastop, čeprav ne najbolj uspešnega! S časom 2.52.04 sem zasedel 175. mesto med 7201 tekmovalcem. (prijavljenih je bilo več koz 8500 tekmovalcev, nekateri od njih se za štar niso odločili zaradi slabih vremenskih razmer predvsem na štartu, kjer je 20min. začetkom začelo deževati in pihati oz. slabe napovedi, ki je napovedovala dež+nevihte)
Samo tekmovanje je organizirano na zelo visokem nivoju kljub velikemu številu tekmovalcev, kar se tiče dviga številk, prevoza na štart, hranjenja rezervnih oblačil, okrepčevalnic na progi,...
Čeprav je proga zelo ravninska pa vseeno ni tako hitra kot smo sprva mislili! Saj je ni bilo ulice, ki je ne bi pretekli in zaokrožili, tu pa so še kocke, ki dodatno nižajo hitrost.

Poročilo in slike sledijo v kratkem!
Rezultati: http://www.tds-live.com/wtrpg/race.jsp?id=2074